Ciasto czekoladowe
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 180g. margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 mały olejek cytrynowy
- 65g. margaryny
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawać po kolei: żółtka, budyń i mąkę. Całość wymieszać, przełożyć do formy i piec około 30min. w temperaturze 180 stopni.
- Przygotować krem: na mleku ugotować budyń i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dokładać po jednej łyżce budyniu, a na koniec dosypać mleko w proszku.
- Przyrządzić polewę: margarynę roztopić z jedną łyżką wody, wymieszać kakao i cukier puder. Ugotować i wystudzić.
- Ciasto przekroić. Przełożyć i polać polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz