poniedziałek, 28 maja 2018

Ciasto czekoladowe

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Krem:
  •  1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 180g. margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 mały olejek cytrynowy
Polewa:
  • 65g. margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao 
Przygotowanie:
  1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawać po kolei: żółtka, budyń i mąkę. Całość wymieszać, przełożyć do formy i piec około 30min. w temperaturze 180 stopni.
  2. Przygotować krem: na mleku ugotować budyń i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dokładać po jednej łyżce budyniu, a na koniec dosypać mleko w proszku.
  3. Przyrządzić polewę: margarynę roztopić z jedną łyżką wody, wymieszać kakao i cukier puder. Ugotować i wystudzić.
  4. Ciasto przekroić. Przełożyć i polać polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz