niedziela, 15 lipca 2018

Babka migdałowo-cytrynowa

Babka migdałowo-cytrynowa 

Składniki:

  • 1 cytryna 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 20 dag mielonych migdałów 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli do piany
  • 1/2 cytryny 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 

Wykonanie:

Cytrynę dobrze umyć, naciąć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować około 15-20 minut. Ostudzić, usunąć pestki, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać migdały z proszkiem do pieczenia, mus cytrynowy i białka ubite na sztywno. Całość zamieszać. Piec w formie 22-24 cm około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Sporządzić lukier z cukru i soku cytrynowego, polać babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz