środa, 18 lipca 2018

Biszkopt z makiem 

Składniki:

Biszkopt: 

  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki oleju 

Masa makowa:

  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • kostka margaryny 

 Sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, ponownie ubić. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30min w temperaturze 180 stopni. Mak sparzy, zmielić dwa razy, potem połączyć z jajkami oraz mąką. Zagotować margarynę z cukrem nie zdejmując z ognia. Dodać masę makową. Wymieszać i gotować około 5 minut. Gorącą masą przełożyć wystudzony biszkopt.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz