Biszkopt z makiem
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Masa makowa:
- 1 i 1/2 szklanki maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- kostka margaryny
Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, ponownie ubić. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30min w temperaturze 180 stopni. Mak sparzy, zmielić dwa razy, potem połączyć z jajkami oraz mąką. Zagotować margarynę z cukrem nie zdejmując z ognia. Dodać masę makową. Wymieszać i gotować około 5 minut. Gorącą masą przełożyć wystudzony biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz